Wat is het?

Gardnerspel

Het Gardnerspel is ontwikkeld door de Amerikaanse (kinder-)psycholoog en psychotherapeut dr. R. Gardner voor kinderen die moeite hebben om over hun gevoelens te praten.  Door middel van vragen nodigt het spel kinderen uit om hun verhaal te vertellen. Het spel is exclusief bij Yulius te koop. Eind jaren tachtig is het door psychiater dr. D. Oudshoorn voor De Grote Rivieren (nu Yulius) in het Nederlands vertaald, bewerkt en uitgegeven. 

Speelbord

Het Gardnerspel bestaat uit een groot speelbord met daarop een draaiwijzer, vakjes waarop de deelnemers met pionnetjes een route afleggen, een dobbelsteen en fiches die verdiend kunnen worden door het geven van een goed antwoord. De drie verschillende gekleurde vakjes verwijzen naar drie stapeltjes met kaarten. Grijze kaarten stellen vragen naar aanleiding waarvan het kind iets vertelt; groene kaartjes zijn vragen over gevoelens en blauwe kaartjes bevatten opdrachten om iets te doen.

Voorbeeld  kaartjes

  • Grijs kaartje: “Waar ga je naar toe met vakantie?”
  • Groen kaartje: “Hoe voel je je als iemand tegen je schreeuwt?”
  • Blauw kaartje: “Doe een kikker na.”

Er zijn verschillende kaartjes voor verschillende groepen: kinderen tot 12 jaar, kinderen van gescheiden ouders, kinderen van ouders met psychische problematiek (KOPP-kinderen) en adolescenten.

Uitgangs- punten

Een belangrijk uitgangspunt is dat de deelnemers weten dat ze niet verplicht zijn om antwoord te geven. Ze moeten zich hierover vrij kunnen voelen. Dat zorgt ervoor dat deelnemers vaak plezier beleven aan het spel. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om met deelnemers nieuwe kaartjes te bedenken. Uitspelen is niet noodzakelijk, je kan gewoon een tijd afspreken en dan kijken wie het meeste fiches heeft.

 

Meer informatie?

We hebben het spel de afgelopen decennia aan veel verschillende mensen en bedrijven gestuurd in Nederland en België. Intern begeleiders en remedial teachers op scholen werken met het Gardnerspel, het Leger des Heils, psychologen in privépraktijken, grote en kleine ggz-instellingen, (school-)maatschappelijk werkers, verslavingsklinieken, maar ook ouders bestellen het spel.

Het basisspel bevat  de kaartjes voor kinderen tot 12 jaar. Het complete spel wordt geleverd met de kaartjes voor kinderen, kaartjes voor kinderen van gescheiden ouders en kaartjes voor adolescenten. Er zijn drie soorten kaartjes: doe-kaartjes, voel-kaartjes en praat-kaartjes.

U kunt op onderstaand emailadres de prijslijst  opvragen.

 

Dr. Oudshoorn heeft als enige in Nederland toestemming gekregen van dr. Gardner om het spel zonder winstoogmerk uit te geven. 

Heeft u vragen of wilt u het Gardnerspel aanschaffen? Neem dan contact op met Tineke Timmermans, via e-mailadres: bibliotheek@yulius.nl