Dwangstoornis

Wat is

het?

Dwangstoornis

Heel bang zijn om vies te worden en wel twintig keer per dag je handen wassen. Denken dat mensen je huis in zullen komen en elk uur controleren of de deur wel op slot zit. Of stoeptegels tellen, omdat je denkt dat er anders iets mis gaat. Soms is een kind daar de hele dag mee bezig en heeft het er last van, bijvoorbeeld op school en thuis. Dan kan het zijn dat uw kind een dwangstoornis heeft. Een ander woord hiervoor is obsessieve compulsieve stoornis (OCS).  De dwanghandelingen komen vaak samen voor met dwanggedachten. Door bepaalde handelingen te doen, probeert uw kind te voorkomen dat er iets naars gebeurt.

Wat zijn de kenmerken van en dwangstoornis?

Kinderen hebben vaak de angst een ziekte op te lopen of een ongeluk of ramp over zichzelf of anderen af te roepen. De dwanggedachten kunnen dan leiden tot dwanghandelingen. Deze handelingen helpen om de dwanggedachten te onderdrukken. Een kind kan hierdoor bijvoorbeeld erg vaak zijn handen wassen of dingen schoonmaken. Kinderen met dwang proberen ook vaak situaties te vermijden die dwanggedachten of dwanghandelingen uitlokken. Kinderen en jeugdigen met een dwangstoornis weten vaak wel dat hun dwanggedachten onzinnig en overdreven zijn en hebben hier vaak gevoelens van schaamte over.

Bij wie komt het voor?

Ongeveer 1 op de 400 kinderen en jongeren in Nederland heeft last van een dwangstoornis. Het is niet duidelijk hoe een dwangstoornis ontstaat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het in de familie voorkomt of dat uw kind iets naars heeft meegemaakt.

Yulius

locaties

Dwangstoornis behandelen we op de volgende locaties:

Andere

woonplaats

Staat uw woonplaats niet onder locaties? Geen probleem. Wij hebben heel veel locaties en kunnen u wellicht ook ergens anders, maar toch dichtbij helpen. Vraag aan uw huisarts of wijkteam naar de mogelijkheden. Zij kunnen u namelijk doorverwijzen naar ons. Zij kunnen altijd contact opnemen met ons aanmeldteam op telefoonnummer 088 405 11 11.