Vorige pagina

Yulius

Nieuws

Docent Lingewaal College behoort tot één van de beste geschiedenisdocenten van Nederland

Vlak voor de zomervakantie is bekend geworden dat docent Paul de Haan van het Lingewaal College hoort bij één van de 15 beste geschiedenisdocenten van Nederland. Een unieke en bijzondere prestatie, waar Yulius erg trots op is. Naast dat hij voor de klas staat maakt hij elke week een podcast over geschiedenis. Zo maakt hij geschiedenis leuk en toegankelijk.

Je bent één van de 15 beste geschiedenisdocenten van Nederland. Kun je vertellen hoe dit zo is gekomen? Heeft je podcast die je wekelijks maakt over geschiedenis hier mee te maken?
Onder andere maar niet direct. Ik denk dat het enthousiasme dat ik in de podcast en Paulus Historicus leg terug te vinden is in de lessen die ik geef. Leerlingen hebben mij dan ook opgegeven waarna een jury met mijn collega’s heeft gebeld. Dat ik filmpjes en een podcast maak vinden de leerlingen natuurlijk helemaal fantastisch, dus dat hielp wel. De jury is op lesbezoek geweest en heeft toen met leerlingen, docenten en met mij gesproken. Na lang beraad gaven ze aan dat ze heel veel respect hadden voor mij en ons in het speciaal onderwijs, maar omdat ik niet alleen geschiedenis geef maar alle vakken ging ik niet door naar de laatste 6.

Kun je in een paar zinnen vertellen wat je precies doet met je podcast?
Zowel Paulus Historicus als de podcast zijn een idee van mij om geschiedenis weer leuk en toegankelijk te maken. Voor de podcast vroeg ik mijn collega en oud-studiegenoot Donny Harmsen of hij mee wilde doen en gelukkig wilde hij dat. Dat maakt de podcast zo leuk, we hebben echt een soort kroeggesprek over de geschiedenis waarbij we bijvoorbeeld nieuwsitems koppelen aan de geschiedenis. Zoals; waarom is Hong Kong geen onderdeel van China? Vanwaar komt de aanval op de Twin Towers? Maar ook simpelere dingen als Internationale koffiedag? Waar komt koffie eigenlijk vandaan?

De podcast komt wekelijks uit op Spotify, iTunes, Soundcloud en Deezer, onder de naam de Raadspensionarissen.

Wat vind je leuk aan je werk?
Het allerleukste aan werken in het speciaal onderwijs is dat de leerlingen bij ons puur zijn. Daar bedoel ik mee dat wat je geeft, krijg je terug. En wat je terugkrijgt is oprecht. Zoals wij vaak een spiegel moeten zijn voor de leerling is de leerling zeker een spiegel voor ons. Daarnaast; als je bij de diploma-uitreiking staat en leerlingen die een half jaar eerder huilend bij je zaten dat ze het niet gingen redden daar hun diploma op mogen halen.  En je dankbaar zijn voor je hulp en soms na 2 jaar nog terugkomen om even met je te praten, wat wil je nog meer? Wil natuurlijk niet zeggen dat het altijd positief is natuurlijk, soms kun je de leerlingen ook achter het behang plakken.

Wat vind je leuk aan werken op het Lingewaal?
Het Lingewaal is een kleine locatie met een enorm enthousiast en gedreven team. Er wordt weleens geklaagd maar altijd hard gewerkt. Iedereen staat open om hulp te bieden of zijn bereid net dat stapje extra te lopen. Daarnaast zijn we erg creatief in het oplossen van problemen, gaat het niet zoals het moet, dan moet het zoals het gaat. Die openheid en bereidheid om iets te doen voor elkaar maakt dat je met plezier naar je werk gaat.

Meer lezen, horen of zien over Paulus Historicus?
Bekijk zijn YouTubekanaal
Luister zijn podcast op Spotify
Lees zijn website

Paul de Haan met zijn collega Donny Harmsen