Vorige pagina

Docenten van Bonaire brengen werkbezoek aan het Ilex College

Nieuws

Twee docenten van middelbare school Unit Liseo Boneriano voor mavo, havo en vwo op Bonaire hebben donderdagochtend een werkbezoek gebracht aan het Ilex College in Schiedam. Teamleider zorg Milena Ramirez liet zich samen met de zorgcoördinator van deze school door schooldirecteur Margareth Dalmeijer informeren over het gespecialiseerd onderwijs binnen Yulius.

Op Bonaire is op dit moment geen Voortgezet Speciaal Onderwijs (VS0) beschikbaar, terwijl de behoefte daaraan groot is. Om te kijken wat daarvoor al dan niet binnen het regulier onderwijs nodig is, nam Milena Ramirez contact op met Yulius om zich te laten informeren. Schooldirecteur Margareth Dalmeijer: “Zo hebben we vanochtend kennis gedeeld over de zorgstructuur, de procedures, de wijze van toelating, maar ook over Positive Behavior Support, de analyses die we uitvoeren, de kwaliteit van onderwijs en natuurlijk de financiering van het gespecialiseerd onderwijs”.

Taalachterstanden
De gasten uit het Caribisch gebied waren erg geïnteresseerd en vroegen zich onder meer ook af waarom er maximaal twaalf leerlingen in een klas zitten en bij praktijklessen zelfs maar zes. Margareth: “En de ruimtes die we gebruiken bij externaliserend leerlinggedrag kregen veel aandacht. Ook de manier waarop het Ilex College omgaat met taalachterstanden vonden Milena en haar collega interessant. De voertaal op de school op Bonaire is Nederlands, terwijl veel leerlingen zijn opgegroeid met Papiamento”.

Brieven schrijven
Naast samenwerkingen met scholen in de regio en in Brabant en West-Friesland heeft het Ilex College door het bezoek nu ook contact met de school op Bonaire. “Dit krijgt zeker een vervolg. Als hint kreeg ik al twee labels voor de koffers,” lacht Margareth. Zij geeft aan dat er later in het traject leerlingen van de school wellicht onderling brieven gaan schrijven als middel om iets te doen aan de taalachterstanden en te oefenen met handgeschreven teksten.

Rondleiding
Uiteraard maakten een rondleiding door de school en een kennismaking met de verschillende collega’s deel uit van het programma vandaag. Er werd gezamenlijk geluncht en na het uitwisselen van relatiegeschenken keken deelnemers en gasten terug op een geslaagd en leerzaam bezoek.