Vorige pagina

Verbinding in de wijk

Nieuws

Gezellig geroezemoes. “Lust u ook iets lekkers? De koffie is al onderweg,” zegt een jonge leerling met een schaal vol overheerlijke koeken en appelflappen. Zelf gebakken in de nieuwe keuken van de school, zo vertelt onderwijsassistente Marjon McElligott trots. Leerlingen lopen ondertussen ijverig heen en weer. Aan tafel kletsen ouderen uit de wijk met de kinderen of ze doen een spelletje. De Kerstinloop van Lombardia blijkt een groot en gezellig succes.

De lerarenkamer van Lombardia in de Rotterdamse wijk Lombardije was afgelopen dinsdagochtend het decor van de gezellige Kerstinloop. Kerstversiering en kerstboom zorgen voor een warme en huiselijke sfeer. Toen Marjon McElligott vanuit de ontwikkelgroep Burgerschap en na overleg met wijknetwerker Hans Bours van de gemeente met het idee voor de inloop naar Janine Hartman stapte, was de schooldirecteur gelijk enthousiast. “Het past prima in onze burgerschapslessen. Op een positieve manier zoeken wij op deze manier de verbinding met de wijk,” zegt Janine.
Marjon vervolgt: “Het hele team op school heeft zich vervolgens ingezet om bij te dragen aan dit succes: van het bakken en het maken van de kaarten tot en met het bespreekbaar maken van het idee in de klassen”.

Aandacht
Hans Bours bracht de school op zijn beurt in contact met predikant Hans van Dolder van de naastgelegen Johanneskerk. “Dit zorgt voor verbinding tussen jongeren en ouderen. En dat is belangrijk voor de wijk,” zegt Hans. Huib Ooms beaamt dat. Hij is een van de gasten tijdens de Kerstinloop. “We moeten als ouderen de jongeren erbij houden. Dat voorkomt uiteindelijk ook een hoop eenzaamheid en criminaliteit. Voor dit soort initiatieven is in de samenleving veel te weinig aandacht.”

Voor herhaling vatbaar
De predikant reageerde evenals Janine Hartman ook enthousiast op het idee. Elke dinsdagochtend vindt er in zijn kerk namelijk een inloop voor de wijk plaats. Op twee dinsdagen in december zou deze dan in de school plaatsvinden. En met succes, zo is gebleken. “Het is de eerste keer dat we dit op deze manier doen. Een heel mooi initiatief zo rond Kerst. Ik werk daar graag aan mee en wat mij betreft is dit voor herhaling vatbaar,” zegt de predikant na afloop.

Goed georganiseerd
De leerlingen uit alle groepen van de school hebben voor de Kerstinloop niet alleen de versnaperingen voor bij de koffie gebakken, maar ook kleurrijke tekeningen gemaakt en wensen opgeschreven in een dikke map. “Lieve man of vrouw. Ik hoop dat je een leuk leven hebt,” tekent een van de leerlingen op. En een ander schrijft met een enkel foutje, maar niet minder gemeend: “Een bijzondere dag met een mooie lach. Je bent niet alleen. Je hard is niet een probleem. Mensen die je warderen zitten in je hard. Je bent nooit alleen.”

Lieve meesters en juffrouwen
De gasten hebben op hun beurt in een herinneringsboekje hun hartverwarmende bedankjes geschreven. Jan en Mieke schrijven: “Bedankt dat jullie ons hebben ontvangen. Alles was goed georganiseerd. Wat hebben jullie een leuke groep zeg. Ook lieve meesters en juffrouwen”. De 96-jarige Gerda schrijft in duidelijke letters: “Wat leuk al die mooie tekeningen. Ik geniet van al dat lekkers. Leuk.” En Leen sluit zijn bedankje af met de woorden: “Ik wens jullie fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2024!”

(Met het oog op privacy staan er geen leerlingen op de foto)