Vorige pagina

"Inloop Patersweg is de ideale plek voor een praatje en waardevolle contacten"

Nieuws

“Jong of oud, rijk of arm; iedereen is hier hartelijk welkom voor een praatje of een leuke activiteit,” zegt Cilia van Dam over de Inloop van Yulius aan de Patersweg 53 in Dordrecht. Samen met zorgmanager Renée Droogendijk vertelt zij enthousiast over de bedoeling van de Inloop en de vele activiteiten die daar bijna dagelijks plaatsvinden. “Dit is gewoon dé ideale ontmoetingsplek voor leuke contacten.”

Renée werkt zo’n 12,5 jaar bij Yulius en is sinds vorig jaar manager van onder meer de Inloop aan het Matena’s Pad en de Inloop aan de Patersweg 53 in Dordrecht. Cilia werkt hier als medewerker zorg inmiddels ook alweer drie jaar. En dat doet zij – samen met collega Saskia Grievink – met ontzettend veel plezier en enthousiasme. Cilia: “Je kunt er echt ‘zijn’ voor iemand. Bezoekers lopen laagdrempelig bij ons binnen voor een praatje of een kop koffie. Sommige mensen vinden het lastig hun dag in te vullen of zijn eenzaam. Ze hebben bijvoorbeeld niet zoveel bekenden, waar ze even naar toe gaan voor een kop koffie of thee. Daarbij probeer ik me nooit op te stellen als begeleider, ik blijf gewoon altijd mezelf.”

Gericht op de wijk
Terwijl buiten een aantal gasten koffie drinkt in de zon, spelen twee andere bezoekers binnen een potje biljart. Aan de muur hangt een dartbord, maar die wordt op dit moment niet gebruikt. Vrijwilliger Janny Jansen loopt langs en vraagt nieuwsgierig welke ‘krant’ aan tafel zit. “Schrijf maar op dat iedereen hartelijk welkom is,” zegt ze lachend.
“Janny is hier als bezoeker binnengekomen en nu is ze vrijwilliger,” zegt Renée. “Bij de Inloop aan de Patersweg lopen per week zo’n honderd bezoekers binnen voor een praatje of een gezellige activiteit. We zijn in eerste instantie gericht op de buurt. Maar er komen hier ook mensen uit Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht.”

Activiteiten
“Omdat de Inloop in hetzelfde gebouw zit als de Groeituinen, de voormalige volkstuinvereniging van Oud-Krispijn die allerlei activiteiten organiseert, doen we veel samen. Zo is hier ook voor de Somalische gemeenschap de stichting Drechtsom gevestigd. Dat zorgt voor een mooie kruisbestuiving. We doen het met en voor elkaar,” onderstreept Renée. Cilia somt een groot aantal van die (gezamenlijke) activiteiten op: “Tuinieren, de houtbewerking van het Ambachtshonk, de Zolderkamer waar verzwaringsdekens worden gemaakt, twee dagen in de week Dagbesteding Keramiek van Yulius, biljarten, wandelen, darten, schaken, koken, muziek maken… Echt te veel om op te noemen. Tegen een kleine vergoeding is er natuurlijk altijd koffie, thee en frisdrank. En op de laatste vrijdag van de maand spelen we Bingo.”


“Iedereen is hier hartelijk welkom,” zeggen Renée Droogendijk (rechts) en Cilia van Dam over de gezellige Inloop aan de Patersweg 53 in Dordrecht.

Eten
Cilia heeft in de afgelopen jaren in de Inloop veel leuke ontmoetingen meegemaakt. “Daar kan ik een boek over schrijven. Iemand kwam hier in zijn uppie binnen, maar kreeg hier een vaste relatie. Een andere bezoeker werd hier vrijwilliger en heeft daardoor nu ergens een betaalde baan.” Renée vervolgt: “Heel belangrijk voor de verbinding is om met elkaar te eten. Op donderdag kun je hier voor een schappelijke prijs brunchen, op vrijdag maken wij soep en tosti’s en op maandag en woensdag is er gelegenheid om ook ’s avonds te eten. Een keer per maand maakt een vrijwilliger een Indonesische rijsttafel. Je moet je daarvoor wel aanmelden, want dat valt goed in de smaak. Er kunnen maximaal 35 bezoekers deelnemen, dus je moet er snel bij zijn.”

Dromen en verbeteren
Hoewel de Inloop het goed voor elkaar heeft, blijft er natuurlijk altijd wat te wensen, zegt Renée. “De straat wordt nu opgeknapt, maar het plein nemen ze helaas niet mee. En het interieur van de Inloop is niet nieuw. Het oog wil ook wat. Zo blijven we altijd dromen en verbeteren”.
Cilia vult aan: “En vrijwilligers kunnen we natuurlijk ook altijd gebruiken. We hebben er nu zo’n tien, van wie de meesten uit de buurt komen. Mocht je belangstelling hebben om hier als vrijwilliger te werken, neem dan gerust contact op met Yulius. Het is heel leuk werk en het geeft veel voldoening. Het draait hier om verbinding maken en positieve gezondheid. Iedereen mag er zijn. Iedereen is hier hartelijk welkom!”

Interesse om vrijwilliger te worden bij Yulius of op zoek naar een vaste baan in de ggz of het gespecialiseerd onderwijs? Kijk ook op: www.werkenbijyulius.nl