'BW De Foyer is een fijne plek'

Beschermd Wonen

Zorg en Onderwijs

De Rotterdamse Ab is 22 jaar. Hij heeft een zwaar leven achter de rug. Thuis was het geen veilige plek: zijn moeder mishandelde hem. Na een zelfmoordpoging werd Ab op z’n 16e opgenomen in een gesloten kliniek van Yulius. Met ups en downs gaf hij zijn leven weer vorm. 4 jaar geleden verhuisde Ab naar beschermde woonvorm De Foyer waar hij wordt  klaargestoomd om zelfstandig te wonen. Dat is een behoorlijke uitdaging, maar Ab gaat vooruit.

Hoogbegaafd

Ab is ontzettend slim. Dat is een gave, maar ook een vloek voor hem. Door zijn hoge intelligentie denkt Ab veel na over wat niet goed gaat in de wereld. Daardoor is hij erg bezorgd. Van zijn begeleiders en behandelaar krijgt Ab de hulp die hij nodig heeft. “Ik woon hier in een huis met 5 medebewoners, andere cliënten. Dat is best gezellig. Ik heb een eigen slaapkamer. Die is erg ruim. De badkamer, keuken en woonkamer delen we. BW De Foyer heeft 5 huizen. De achtertuin is erg groot en verbindt de huizen met elkaar.”

Drukke agenda

De week van Ab is altijd goed gevuld. Hij werkt als vrijwilliger bij een theewinkeltje in het centrum. Ook helpt hij veel op de BW. “Ik kook graag natuurvriendelijke, gezonde maaltijden. Iedere dinsdag mag iedereen aanschuiven voor het avondeten. Daarnaast help ik mijn buren regelmatig, maak ik veel schoon en doe ik mee met de activiteiten van de BW. Ik verveel me hier nooit!” Ab is stabiel en leert veel. Hij hoopt ooit nog een opleiding te kunnen volgen en wil andere mensen helpen bewuster met de aarde om te gaan.

Thuis

Ab is dankbaar voor de hulp die hij krijgt van Yulius. “De Foyer helpt mij echt om mijn leven vorm te geven. Ik heb hier een fijne plek en de medewerkers zijn toegewijd. De veranderingen in de zorg van de afgelopen jaren hebben een flinke impact gehad op De Foyer. Gelukkig gaat het sinds dit jaar weer de goede kant op. Dat is vooral te danken aan het team. Met de ene medewerker kan ik het beter vinden dan met de andere. Sommige begeleiders zou ik voor geen goud willen missen. Zij zetten zich vol in voor de cliënten. Daar ben ik heel erg dankbaar voor.”