‘Ik heb veel bereikt waar ik trots op ben’

Ervaringsverhaal

Simone

Simone is 28 jaar en woont in Sliedrecht. Toen Simone 16 was, kreeg zij de diagnose Schizofrenie. In de jaren die volgden, ontving Simone de juiste hulp om haar leven beter vorm te geven. “De diagnose was voor mij enerzijds een echte klap. Anderzijds verklaarde het wel veel. Eindelijk kon ik mijn angsten en depressieve gevoelens plaatsen. Ik merkte al enkele jaren dat ik me anders voelde dan voorheen. Ik voelde me achtervolgd. Ik sprak minder vaak af met vrienden, waardoor ik erg vaak alleen was. Mijn gedachten waren chaotisch. Het voelde alsof iedereen tegen mij was. Om mijn onrust te uiten, sneed ik regelmatig in mijn armen en benen. Ik verwaarloosde mezelf en wilde eigenlijk niets anders dan gewoon dood zijn.

Hulp nabij

“Door het krijgen van de diagnose kon ik eindelijk geholpen worden. Het begin daarvan verliep nog best moeizaam. Ik moest veel van medicijnen wisselen tot het juiste middel was gevonden. Ook was ik inmiddels twee opnames verder. Nu heb ik gelukkig een medicijn dat bij me past. Dat heeft er samen met enkele andere aanpassingen toe geleid dat ik me nu soms een hele tijd goed kan voelen.”

Gedragsverandering

“Naast het slikken van medicatie, probeer ik ook op andere vlakken goed voor mezelf te zorgen. Ik vermijd stressvolle situaties. Daarnaast helpt het ook als ik structuur aanhoud. Dat betekent voor mij niet teveel variatie in het moment van slapen gaan en wakker worden. En goed weten wat ik elke dag ga doen. Soms maak ik daar ook een planning voor.”

Terugval

“Ik merk wel nog dat ik soms bij stress een terugval heb. Dan ben ik of depressief, of psychotisch. In tussenliggende periodes kan ik behoorlijk wat bereiken. Zo heb ik nu mijn hbo-diploma gehaald en ben ik druk bezig met het uitbreiden van mijn werk. Ik werk nu nog als vrijwilliger, maar het doel is om drie dagen van acht uur te gaan werken.”

Yulius

“Ik ben erg dankbaar voor alle hulp van Yulius. Zij helpen mij met mijn medicatie, maar ook met het omgaan met stress. In sommige periodes is het nodig dat ik weer opgenomen word. Dan heb ik teveel stress gehad. Het positieve van zo’n opname is dat het mij helpt om weer te herstellen. Ik kom beter uit de kliniek, sterker. Ik ben eigenlijk altijd tevreden geweest met Yulius, omdat ze rekening houden met hoe jij bent en met wat jij wilt. Mijn behandelaren nemen mij serieus.”

Verder komen

“Momenteel gaat het redelijk goed met mij. Ik ben bezig met een nieuwe woning en heb een nieuwe baan! Ik ga werken als activiteitenbegeleider in een verpleeghuis. Dit is precies wat ik leuk vind. In de toekomst hoop ik volledig rond te kunnen komen van mijn werk. Dan kan ik mijn uitkering stopzetten en zelf mijn geld verdienen. Yulius heeft alle vertrouwen in mij, en ikzelf geloof ook dat ik nog veel ga bereiken.”

Tip van Simone:
“Laat je niet leiden door wat niet goed gaat in je leven. Focus op het positieve. Geef alle aandacht aan datgene waar je blij van wordt. Knok daarvoor, samen met Yulius. Samen bereik je mogelijk meer dan dat je zelf voor mogelijk hebt gehouden.”