VR-bril bewijst waarde in geestelijke gezondheidszorg 

Vorige pagina

Nieuws

Exposuretherapie, EMDR en ontspanning: voor die zorgtoepassingen blijkt een VR-bril in de geestelijke gezondheidszorg een nuttig hulpmiddel. Dat hebben behandelaren van Yulius ondervonden in het eerste jaar werken met tien van dergelijke brillen, zowel bij volwassen cliënten als bij jeugdigen.

Daniëlle Braspenning, klinisch psycholoog bij Yulius Kind & Jeugd, coördineerde het eerste jaar werken met de bril. Zij gebruikt de ‘virtual reality’-toepassing zelf in haar werk met jongeren die met traumatische, angst- en spanningsklachten kampen. “Met de bril kan ik beelden oproepen die passen bij datgene waarvoor de cliënt angst ervaart, zoals geweld, hoogtes, spinnen, braken of injectienaalden. In de spreekkamer kunnen we direct realistisch oefenen met het durven kijken naar een angst-oproepend beeld en het onder controle krijgen van lichamelijke reacties. We hoeven de beangstigende situaties niet eerst in werkelijkheid op te zoeken. Zo kunnen we veel voorwerk doen in minder tijd.”

De bril bevat ook een EMDR-behandelmodule. EMDR is een methode gericht op het behandelen van traumatische gebeurtenissen. In de VR-bril worden verschillende afleidende prikkels getoond, zoals een bewegend balletje en ook geluiden. Dit helpt de cliënt om emoties te verwerken. Tenslotte kunnen ontspanningsoefeningen en video’s op de bril worden getoond. Hiermee kan een behandelsessie goed worden afgerond.

Lagere drempel
“De VR-bril maakt de behandeling makkelijker voor de behandelaar én voor de cliënt”, vertelt Braspenning. “Zeker voor jongeren is het vaak best lastig om eerst uitgebreid te praten over wat ze eng vinden. Met de bril is de drempel lager om meteen met het trauma aan het werk te gaan, of om zich over te geven aan een ontspanningsoefening.” Het gebruik van de bril is altijd een aanvulling op het arsenaal van de behandelaar en komt daar niet voor in de plaats. In het voorbije, eerste jaar is het daadwerkelijke gebruik van de brillen intensief gemonitord. Mede op basis daarvan wordt begin januari besloten hoe de VR-bril verder wordt uitgerold binnen Yulius.

Yulius onderzoekt en probeert hoe de zorg in de toekomst op diverse manieren vaker digitaal en/of deels op afstand kan plaatsvinden. Dit kan helpen om bij de huidige krapte aan personeel efficiënter te werken en zo veel mogelijk cliënten snel de nodige zorg te kunnen geven. Braspenning: “Ik vind het daarnaast echt leuk om samen met de cliënt met vernieuwende en digitale methodes te kunnen werken.”

Klinisch psycholoog Daniëlle Braspenning: “Met de bril kunnen we veel voorwerk doen in minder tijd.”