Toelaatbaarheidsverklaring (tlv)

Passend

Onderwijs

Alle scholen in een regio werken samen in een samenwerkingsverband. Heeft een leerling extra ondersteuning nodig? Dan bekijkt het samenwerkingsverband welke vorm van ondersteuning het beste is. Als dit het speciaal onderwijs is, geeft het samenwerkingsverband een toelaatbaarheidsverklaring af.

Heeft mijn kind een toelaatbaarheidsverklaring nodig?

U hebt bijna altijd een toelaatbaarheidsverklaring nodig om uw kind in te schrijven bij één van de scholen van Yulius Onderwijs.

Is uw zoon of dochter in behandeling bij Yulius of een andere zorginstelling? Dan is een toelaatbaarheidsverklaring niet altijd noodzakelijk. De school van uw keuze kan u daarover informeren.

Hoe kan ik een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen?

De huidige (of laatst bezochte) school van uw kind vraagt de toelaatbaarheidsverklaring aan. Dit gebeurt altijd na overleg met u.

Er zijn drie uitzonderingen. Bij deze drie groepen vraagt Yulius Onderwijs de toelaatbaarheidsverklaring aan. U vult het aanmeldformulier volledig in en geeft dit aan op het aanmeldformulier. De drie uitzonderingen zijn:

  • Leerlingen zonder school van herkomst (bijvoorbeeld kinderen jonger dan vier jaar, of kinderen afkomstig uit het buitenland)
  • Leerlingen die uit behandeling komen
  • Leerlingen uit groep 8 die de overstap gaan maken naar het voortgezet speciaal onderwijs (zie toelichting hieronder)

vso = voortgezet speciaal onderwijs
tlv = toelaatbaarheidsverklaring

Samenwerkingsverband Gemeenten Hoe aanvragen?
Koers VO Albrandswaard, Barendrecht, Binnenmaas, Capelle aan den IJssel, Cromstrijen, Korendijk, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Oud-Beijerland, Ridderkerk, Rotterdam, Strijen. Bij groep 8 leerlingen die vallen onder Koers VO moet het overstapadvies bijgevoegd worden bij het aanmeldformulier. De huidige school van uw kind vult het overstapadvies in.
Voorne-Putten-Rozenburg Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard, Westvoorne. Bij groep 8 leerlingen die vallen onder Voorne-Putten-Rozenburg moet het pre-advies VSO en de toestemmingsverklaring voor het aanvragen van de tlv (ondertekend door ouders) bijgevoegd worden bij het aanmeldformulier.
Nieuwe Waterweg Noord Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam, Vlaardingen. Bij groep 8 leerlingen die vallen onder Nieuwe Waterweg Noord moet de brief waarin staat dat er voornemens zijn om een tlv af te geven bijgevoegd worden bij het aanmeldformulier.
VO Dordrecht Dordrecht Bij groep 8 leerlingen die vallen onder VO Dordrecht, vraagt de huidige basisschool de tlv aan. De geldige tlvg moet bijgevoegd worden bij het aanmeldformulier.
VO Hoeksche Waard Oud-Beijerland, Korendijk, Binnenmaas, Cromstrijen en Strijen. Bij groep 8 leerlingen die vallen onder VO Hoeksche Waard moet het aanvraagformulier en toestemmingsverklaring bijgevoegd worden bij het aanmeldformulier. De huidige school van uw kind vult het aanvraagformulier in en laat de toestemmingsverklaring ondertekenen door ouders.
VO Noordelijke Drechtsteden Alblasserdam, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Sliedrecht. Bij groep 8 leerlingen die vallen onder VO Noordelijke Drechtsteden moet het aanvraagformulier tlv bijgevoegd worden bij het aanmeldformulier. De huidige school van uw kind vult het aanvraagformulier in.
VO Pasvorm Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Lingewaal, Molenwaard, Werkendam en Zederik. Bij groep 8 leerlingen die vallen onder VO Pasvorm die de overstap maken van het speciaal onderwijs naar het vso moet het aanvraagformulier tlv bijgevoegd worden bij het aanmeldformulier. Bij groep 8 leerlingen die de overstap maken van het regulier primaire onderwijs naar het vso moet het aanvraagformulier tlv en het verslag van de definitieve leerlingbespreking vanuit het samenwerkingsverband bijgevoegd worden bij het aanmeldformulier.
VO Midden-Holland & Rijnstreek Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard (met uitzondering van Lekkerkerk en Krimpen aan den Lek), Waddinxveen, Zuidplas (alleen de kernen Moordrecht en Zevenhuizen/Moerkapelle), Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop. Bij groep 8 leerlingen die vallen onder VO Midden-Holland & Rijnstreek moet het aanvraagformulier tlv en het OPP (format van het samenwerkingsverband) bijgevoegd worden bij het aanmeldformulier. De huidige school van uw kind vult deze formulieren in.