Ernstige psychiatrische
aandoening

Vorige pagina

Wat is

het?

Ernstige psychiatrische aandoening (epa)

Mensen met een epa lijden langdurig aan één of meer psychiatrische aandoeningen. Ze hebben daardoor problemen op verschillende gebieden, zoals hun relaties, werk, financiën of woonplek. Deze problemen zijn vaak de oorzaak én het gevolg van de psychiatrische aandoening(en). Zorg is voor deze mensen noodzakelijk. Ook voor familie en naasten heeft een epa grote invloed op hun leven.

Wat zijn de kenmerken van een epa?

Iets meer dan de helft van de mensen met een epa heeft een psychotische stoornis. Ongeveer tien procent is verslaafd. De overige dertig procent van deze mensen heeft een andere aandoening, zoals een persoonlijkheidsstoornis, autisme, ernstige depressie of angststoornis. Vaak hebben mensen met een epa meerdere psychiatrische aandoeningen. Daarom zijn vaak verschillende professionele hulpverleners betrokken bij de behandeling van een epa.

Bij wie komt epa voor?

Naar schatting hebben ruim 280.000 mensen in Nederland een ernstige psychische aandoening. Dat is ongeveer 1,7 % van de bevolking. De meeste mensen met een epa wonen zelfstandig, sommigen wonen in een instelling of een vorm van beschermd wonen.

Yulius

locaties

Ernstige psychistrische aandoening behandelen we op de volgende locaties: