Adhd

Wat is

het?

Adhd

Mensen met adhd hebben last van aandachts- en concentratieproblemen. Ook kunnen zij vaak impulsief en hyperactief zijn. Daarnaast hebben zij meestal moeite met het plannen en organiseren van het dagelijks leven. Hun werk kan hier dan bijvoorbeeld onder lijden.

Wat zijn de kenmerken van adhd?

Op volwassen leeftijd hebben mensen met adhd vooral last van aandachts- en concentratieproblemen. U bent bijvoorbeeld snel afgeleid. Overal zijn prikkels: de telefoon, een kat in de tuin of uw eigen gedachtegang. Daardoor vergeet u waar u mee bezig bent, maakt u dingen niet af en maakt u snel fouten. Waarschijnlijk vindt u het ook moeilijk om te luisteren en om dingen te onthouden. Volwassenen met adhd zijn vaak niet hyperactief (meer), maar ze voelen zich van binnen nog net zo onrustig als toen ze nog kind waren. Ze hebben geleerd de neiging tot bewegen te onderdrukken. Daarnaast kunnen veel mensen met adhd zich moeilijk ontspannen.

De belangrijkste kenmerken op een rij:

  • Concentratieproblemen, snel afgeleid zijn
  • Vergeetachtigheid
  • Slordigheidsfouten maken
  • Een continu gevoel van innerlijke onrust
  • Impulsiviteit, dingen doen zonder na te denken
  • Gebrek aan structuur en overzicht

Add

Sommige mensen met adhd hebben wel grote problemen hun aandacht ergens bij te houden, maar zijn niet hyperactief. Ze zijn juist opvallend stil, dromerig en passief. Dit noemen we dan add (aandachtstekortstoornis). U kunt ook adhd hebben met grote impulsiviteit en hyperactiviteit en zonder aandachtsproblemen.

Bij wie komt het voor?

Ongeveer 2,5 procent van de volwassenen heeft adhd. Op volwassen leeftijd komt adhd even vaak voor bij mannen als vrouwen.

Yulius

locaties

Adhd behandelen we op de volgende locaties: