Bipolaire stoornis

Vorige pagina

Wat is

het?

Bipolaire stoornis

Iedereen voelt zich wel eens blij, gelukkig en vol energie, maar ook wel eens moe, verdrietig of in de put. Dit zijn normale gevoelens. Ze horen bij het geluk en de problemen in het leven, die iedereen heeft. Die gevoelens kunnen enkele uren of dagen duren. Het zijn normale variaties van iemands stemming.

Als de variatie in uw stemmingen niet normaal is, noemen we dat een stemmingsstoornis. Er bestaan een aantal stemmingsstoornissen. Als u gedurende langere tijd te uitgelaten en vol energie bent, dan heet dit een manie. Bent u juist heel erg somber en kun u zichzelf daar niet over heen zetten, dan heet dat een depressie. Een manie is dus het tegenovergestelde van een depressie. Als dit soort stemmingen heel sterk afwisselen, heet dat een bipolaire stoornis. Vroeger noemde men dat een manisch-depressieve stoornis.

Wat zijn kenmerken van een bipolaire stoornis?

Bij een bipolaire stoornis kunnen de stemmingswisselingen af en toe voorkomen, met daarbij periodes van een normale stemming tussendoor. Ze kunnen ook snel achter elkaar optreden. Bij sommige mensen staat de manie op de voorgrond, bij anderen de depressie. Na een manische periode kan een depressie volgen, maar andersom kan ook. De stemmingen kunnen extreme vormen aannemen, zowel naar de depressieve als naar de manische kant.

Bij wie komt het voor?

Stemmingsstoornissen zijn psychiatrische ziekten. Meestal krijgen mensen hier rond hun twintigste levensjaar voor het eerst last van. Maar het kan ook bij kinderen en jongeren voorkomen.

Stemmingsstoornissen komen veel voor. Tien procent van de mannen en twintig procent van de vrouwen maakt in zijn of haar leven een depressie door. En één tot twee procent van de mannen en vrouwen krijgt een manie, en daarmee een bipolaire stoornis.

Yulius

locaties

Bipolaire stoornis behandelen we op de volgende locaties: