Persoonlijkheids-
stoornis

Vorige pagina

Wat is

het?

Persoonlijkheidsstoornis?

Ieder kind en jongere heeft zijn eigen karakter. Het karakter bestaat uit verschillende eigenschappen of persoonlijkheidskenmerken. Dat zijn de typische eigenschappen die samen bij een kind horen. Een persoonlijkheidsstoornis ontstaat als bepaalde eigenschappen blijvend scherper, star en hinderlijk worden. Er ontstaan dan wrijvingen en conflicten in de relatie met volwassenen en leeftijdsgenoten. Zowel uw kind als de mensen in zijn of haar omgeving hebben hier veel last van. Voor u als ouder, is het moeilijk met uw kind om te gaan. U voelt zich misschien machteloos en weet niet goed hoe u uw kind kan helpen. Er zijn verschillende soorten persoonlijkheidsstoornissen, waarvan borderline de meest  bekend is.

Wat zijn de kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis?

Jongeren en kinderen met persoonlijkheidsstoornis hebben onder andere problemen met hun zelfbeeld, het uiten van hun emoties en het maken en onderhouden van contacten met andere mensen. Ook hebben ze vaak last van hardnekkige negatieve gedachten en hebben ze hun gedrag niet altijd onder controle. Dit leidt dan tot ongewenst, niet handig of schadelijk gedrag. Hierdoor komen deze kinderen en jongeren regelmatig in een crisissituatie. Relaties met familie en leeftijdsgenoten op school zijn lastig en ze hebben vaker dan gemiddeld last van angsten en somberheid.

Bij wie?

Ruim één op de honderd kinderen en jongeren heeft een persoonlijkheidsstoornis. Persoonlijkheidsstoornissen komen vaak voor in combinatie met andere psychische problemen. We weten nog niet precies hoe een persoonlijkheidsstoornis ontstaat. Waarschijnlijk is het een combinatie van erfelijkheid, ervaringen en de omgeving.

Yulius

locatie

Een persoonlijkheidsstoornis behandelen we op de volgende locaties:

Andere

woonplaats

Staat uw woonplaats niet onder locaties? Geen probleem. Wij hebben heel veel locaties en kunnen u wellicht ook ergens anders, maar toch dichtbij helpen. Vraag aan uw huisarts of wijkteam naar de mogelijkheden. Zij kunnen u namelijk doorverwijzen naar ons. Zij kunnen altijd contact opnemen met ons aanmeldteam op telefoonnummer 088 405 11 11.