Psychomotore
therapie

Vorige pagina

Wat is

het?

Psychomotore therapie

Psychomotore therapie (pmt) helpt kinderen met problemen op sociaal-emotioneel gebied en gedragsproblemen. Deze gedragsproblemen kunnen ontstaan door belemmeringen, ingrijpende (traumatische) ervaringen of bepaalde stoornissen, zoals adhd, autisme, hechtingsproblemen, dreigende persoonlijkheidsstoornissen.

Met pmt doet uw kind nieuwe positieve ervaring op, zowel fysiek, sociaal als cognitief. Hij of zij kan experimenteren met ander gedrag of een andere manier om negatieve gebeurtenissen en gevoelens te verweken. Hierdoor kan uw kind zich weer verder ontwikkelen en zullen de gedragsproblemen afnemen.

Hoe gaat psychomotore therapie?

Voor de start hebben we een kennismakingsgesprek om te bespreken welke hulp uw kind nodig heeft. De therapie zelf is in een bewegingsruimte of gymzaal. Uw kind hoeft zich niet om te kleden. Wel raden we makkelijk zittende kleding en schone (gym)schoenen aan.

Pmt is een ‘doe’-therapie. Al bewegend ervaren kinderen wat ze fijn vinden, wat lastig is en wat ze goed en minder goed kunnen. We staan stil bij wat uw kind voelt, denkt en doet en met welke bedoeling. We doen verschillende sport- en spelsituaties, maar ook ontspanningsoefeningen en andere lichaamsoefeningen.  In het bewegingsspel kan een kind uitdrukken wat het (nog) niet in woorden kan zeggen. Uw kind krijgt inzicht in zijn of haar gedrag, trauma of probleem en hoe het hier mee omgaat. Daarmee werkt uw kind aan zijn of haar eigen hulpvraag.

Regelmatig bespreken we met u en uw kind hoe de therapie gaat. Soms kunt u als ouder ook actief deelnemen aan de therapie.  Dit is altijd in overleg.

Naast individuele psychomotorische therapie is er ook groeps-pmt. Bijvoorbeeld met een thema , zoals sociale vaardigheden, weerbaarheid of het omgaan met impulsen.

Voor wie is het?

Pmt is er voor kinderen of jongeren met bijvoorbeeld:

  • spanningen, driftbuien of agressief gedrag,
  • teruggetrokken of angstig gedrag,
  • stoornissen in de ontwikkeling,
  • moeite met het verwerken van prikkels,
  • moeite met contact maken of het onderhouden van sociale contacten,
  • communicatieproblemen,
  • relatieproblemen, bijvoorbeeld tussen u en uw kind,
  • negatieve lichaamsbeleving of negatieve zelfwaardering.
  • moeite met grenzen bepalen en aangeven.

Yulius

locaties

Psychomotore therapie geven we op de volgende locaties:

Andere

woonplaats?

Staat uw woonplaats niet onder locaties? Geen probleem. Wij hebben heel veel locaties en kunnen u op veel plekken en toch dichtbij helpen. Vraag aan uw huisarts of wijkteam naar de mogelijkheden. Zij kunnen u namelijk doorverwijzen naar ons. Zij kunnen altijd contact opnemen met ons aanmeldteam op telefoonnummer 088 405 11 11.