Autisme bij kinderen

Vorige pagina

Wat is

het?

Autisme

De hersenen van mensen met autisme werken net even anders. Dat is ook al zo bij kinderen met autisme. Zij verwerken informatie anders. Het is lastig om alle losse dingen die ze zien, ruiken, voelen en proeven samen te voegen tot één verhaal. En het is moeilijk om al die verschillende dingen een betekenis te geven. Wat wordt er nou precies bedoeld? De sociale wereld is vaak ingewikkeld en vol met prikkels. Dat zorgt voor onrust. Autisme kan op verschillende manieren duidelijk worden. Uw kind kan zich anders gedragen. Moeite hebben met veranderingen. En vaak zijn er problemen met communiceren. Ook kan het zijn dat uw kind motorisch wat onhandig is. U merkt het al, autisme is complex. Het kent veel vormen. Wij kunnen u en uw kind helpen. Waarop heeft autisme invloed bij uw kind? Op welke manier kun je daarmee omgaan?

Wat zijn de kenmerken van autisme?

Op drie gebieden kunnen zich kenmerken van autisme voordoen:

1. Communicatie

Mensen met autisme hebben vaak moeite met het begrijpen van taal. Niet met woordenschat of de opbouw van de zin. Wel met wat het nou precies betekent wat iemand zegt. Uw kind kan moeite hebben met wat bepaalde dingen met elkaar te maken hebben. Of zich bijvoorbeeld moeilijk inleven. Kinderen met autisme kunnen heel goed omgaan met alles wat letterlijk bedoeld is. Spreekwoorden en emotioneel gekleurde taal vinden ze lastig. Denk maar eens aan sarcastisch bedoelde opmerking.

2. Verbeelding

Kinderen met autisme kunnen dwangmatig zijn in hun gedrag. Ze herhalen handelingen vaak. Denk aan wiegen met het hoofd en auto’s op een rijtje zetten. Vooral bij heel jonge kinderen zie je dat veel.
In het hoofd van een kind met autisme is het vaak een chaos. Drukte en onregelmatigheid zijn heel lastig. Uw kind kan veel baat hebben bij structuur.
Vaak zie je ook dat een kind met autisme anders speelt. Er wordt weinig zelf bedacht. Andere kinderen worden nagedaan. En er wordt veel met hetzelfde speelgoed gespeeld. Deze afwijking in verbeelding kun je ook aan andere dingen zien. Als uw kind zijn tanden bijvoorbeeld altijd poetst in de badkamer, dan is het lastig om dat ineens in de keuken te doen. De tandenborstel hoort bij de badkamer.

3. Sociale interactie

Van alle kenmerken waaraan je autisme kunt herkennen is sociale interactie het belangrijkst. Kinderen met autisme vinden het vaak lastig om zich te uiten. En gesprekken voeren met anderen lopen vaak niet lekker. Misschien herkent u wel dat uw kind zich niet zo goed kan inleven in de gevoelens van een ander.

Dit zijn natuurlijk maar een aantal dingen waaraan je autisme kunt herkennen. Wij kunnen u er in een persoonlijk gesprek nog veel meer over vertellen. Niet alles zal voor uw kind gelden. Het is belangrijk om te kijken wat uw kind nodig heeft.

Bij wie komt autisme voor?

Ongeveer 1 procent van de mensen heeft autisme. Autisme is voor een groot deel erfelijk bepaald en lijkt vaker voor te komen bij jongens en mannen dan bij meisjes of vrouwen.

Yulius

locaties

Autisme behandelen we op de volgende locaties:

Andere

woonplaats

Staat uw woonplaats niet onder locaties? Geen probleem. Wij hebben heel veel locaties en kunnen u wellicht ook ergens anders, maar toch dichtbij helpen. Vraag aan uw huisarts of wijkteam naar de mogelijkheden. Zij kunnen u namelijk doorverwijzen naar ons. Zij kunnen altijd contact opnemen met ons aanmeldteam op telefoonnummer 088 405 11 11.

Yulius

vertelt

Autisme en eetproblemen

'We dachten dat het wel over zou gaan'

Jake is vijf en heeft een autismespectrumstoornis. Jake heeft veel moeite met eten en werd daardoor ongezond mager. Zijn ouders worden sinds een half jaar gecoacht door Frieda Boudesteijn,…

Lees Jake's verhaal >