Ticstoornis

Wat is

het?

Ticstoornis?

Tics zijn onwillekeurige geluiden of bewegingen die plotseling optreden. Bijvoorbeeld vlug oogknipperen, trekken met de mond of keelschrapen. Dit komt bij veel jonge kinderen voor. Een kind kan daar niets aan doen en kan het niet stoppen. Meestal verdwijnen deze tics na korte tijd weer. Soms blijven de geluid- of bewegingstics langer bestaan en hebben ze invloed op het dagelijkse leven. Dan heeft uw kind misschien een ticstoornis. Bij het syndroom van Gilles de la Tourette heeft een kind zowel geluid- als bewegingstics. Meestal beginnen de eerste tics rond het vijfde levensjaar. De tics nemen daarna vaak geleidelijk aan toe. Ook kunnen periodes zonder tics zijn. Bij de meeste kinderen nemen de tics tijdens de puberteit af. Bij een kleine groep blijven de tics bestaan.

Wat zijn de kenmerken van een ticstoornis?

De tics die optreden zijn vaak hinderlijk voor uw kind of de omgeving. Daardoor kunnen ze problemen opleveren in het dagelijks functioneren. Vaak hebben kinderen ook andere klachten, zoals dwanghandelingen, impulsiviteit, vloeken, druk gedrag, emotionele problemen en leer- en aandachtsproblemen.

Bij wie komt het voor?

Ongeveer 1 op de 10 kinderen wel eens last heeft van tics. Bij ongeveer 6  van de 100 kinderen is het blijvend en noemen we het een ticstoornis.

Yulius

locaties

Een ticstoornis behandelen we op de volgende locaties: