Onverklaarbare
lichamelijke
klachten

Vorige pagina

Wat is

het?

Onverklaarbare lichamelijke klachten

Soms heeft een kind last van onverklaarde lichamelijke klachten. Dit heet ook wel een somatoforme stoornis. De huisarts, een kinderarts of andere specialisten kunnen de klachten niet verklaren op basis van de lichamelijke onderzoeken. Dit wil niet zeggen dat uw kind ze verzint of zich aanstelt. Het kan ook zijn dat de oorzaak van de klachten wel bekend is, maar dat de klachten veel erger zijn dan je zou verwachten. Voor uw kind is het misschien makkelijk om psychische pijn te vertalen naar lichamelijke pijn. De klachten kunnen veel invloed hebben op het dagelijks leven. Uw kind moet bijvoorbeeld veel van school verzuimen of wordt belemmerd in sociale activiteiten.

Wat zijn de kenmerken?

Sommige kinderen hebben buikpijn, anderen hoofdpijn, pijn in de gewrichten of vermoeidheid. Ook kunnen kinderen last hebben van verlammingsverschijnselen en bijvoorbeeld een been of arm niet meer bewegen. We spreken van onverklaarbare lichamelijke klachten als:

  • Er lichamelijke klachten zijn als pijn of vermoeidheid,
  • De klachten langer dan 6 weken bestaan,
  • Er is geen oorzaak gevonden is na (herhaaldelijke) medische onderzoeken,
  • Er problemen en beperkingen ontstaan in het sociale leven door de klachten,
  • U zich zorgen maakt over de klachten.

Bij wie komt het voor?

Uit onderzoek blijkt dat pijn of lichamelijk ongemak en emoties elkaar flink kunnen beïnvloeden. Sommige kinderen en jongeren zijn gevoeliger voor die wisselwerking tussen lichaam en geest. Ook kinderen en jongeren die het lastig vinden om over hun gevoelens te praten, krijgen eerder last van onverklaarbare lichamelijke klachten.

Yulius

locaties

Onverklaarbare lichamelijke klachten behandelen we op de volgende locaties:

Andere

woonplaats

Staat uw woonplaats niet onder locaties? Geen probleem. Wij hebben heel veel locaties en kunnen u wellicht ook ergens anders, maar toch dichtbij helpen. Vraag aan uw huisarts of wijkteam naar de mogelijkheden. Zij kunnen u namelijk doorverwijzen naar ons. Zij kunnen altijd contact opnemen met ons aanmeldteam op telefoonnummer 088 405 11 11.