Licht verstandelijke
beperking en
psychiatrie

Vorige pagina

Wat is

het?

Licht verstandelijke beperking (lvb)

Mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) denken minder snel dan leeftijdsgenoten die normaal begaafd zijn.  Ze hebben een IQ-score tussen de 50/55 en 80/85. Kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben daarom moeite met leren en denken. Ze hebben echter ook moeite om zich aan te passen in sociale situaties en met het oplossen van problemen. Hierdoor zijn zij minder zelfredzaam en kunnen zij zich minder goed aanpassen aan de eisen van de maatschappij.

Kenmerken van lvb en psychiatrie

Kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) zijn extra gevoelig voor psychiatrische problemen. Door deze combinatie is goede diagnostiek moeilijk. Ook is het lastig voor hen om met de psychische problemen om te leren omgaan. Bovendien sluiten de gebruikelijke  behandelingen meestal niet bij hen aan bij deze kinderen en jongeren. Yulius heeft speciale kennis in huis om hen en hun ouders te helpen.

Bij wie komt het voor?

Ongeveer 30 tot 50 procent van de mensen met lvb heeft psychiatrische klachten. De meest voorkomende stoornissen zijn adhd, autisme, angst en depressie.

Yulius

locatie

Kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problemen behandelen we op de volgende locatie:

Andere

woonplaats

Staat uw woonplaats niet onder locaties? Geen probleem. Wij hebben heel veel locaties en kunnen u wellicht ook ergens anders, maar toch dichtbij helpen. Vraag aan uw huisarts of wijkteam naar de mogelijkheden. Zij kunnen u namelijk doorverwijzen naar ons. Zij kunnen altijd contact opnemen met ons aanmeldteam op telefoonnummer 088 405 11 11.